Gilbert Bouweraerts van Hengelsport Waasland op bezoek

Gilbert Bouweraerts van Hengelsport Waasland op bezoek

"Nog een duwtje! Allez, nog een laatste krachtinspanning. Komaan, douwen!" Het winkelraam kraakt, de pleister vliegt van de muur. Op ettelijke meter hoogte in een drukke winkelstraat bengelt een multiplex Monkey Climber stand gevaarlijk over de passerende mensenmassa. De platen waar veel te groot voor de draaitrap, en ook via de ramen aan de buitenkant wil het niet lukken. Tot Gilbert Bouweraerts - patron van Hengelsport Waasland en gewezen bouwvakker - er letterlijk en figuurlijk eens zijn schouders onder steekt. Vlam! Binnen! Ward en ikzelf fronsen met een dikke smile de wenkbrauwen. "Dit hadden we moeten filmen!"

Niet lang daarvoor had Dirk Bouweraerts ons bij Gilbert (zijn broer) en Glenn (zijn neef, degene die Hengelsport Waasland open houdt) geïntroduceerd op de VBK-meeting. Het contact was meteen hartelijk en we mochten er onze magazines en merch etaleren, op voorwaarde 'dat we een even mooie display zouden neerzetten als onze beursstand.' Mijn makkers Samuel en Ward werden aangesproken, en de rest is geschiedenis: de eerste winkel met een échte MC-stand was geboren.

Ondertussen zijn we vijf, bijna zes jaar verder en bevindt Hengelsport Waasland zich reeds op een andere, veel ruimere locatie in Sint-Niklaas. Gilbert, die bij ons te gast is op het MC-syndicaat, legt uit: "In 2016 zijn we met volle moed gestart in een klein, intiem pand in een zijstraat van de Grote Markt van Sint-Niklaas. Veel passage, ondergrondse parking vlakbij, enz. maar na een paar jaar en veel nieuwe merken erbij werd het ons daar toch iets te krap. De winkel barstte gewoon uit zijn voegen, zeker nadat jij ook nog eens je stand door onze voorgevel duwde! Grapje hé! In 2020 zijn we vervolgens verhuist naar onze huidige locatie, hielden een top openingsweekend op 7 maart, maar ja, dan kwam corona, lockdown en konden we terug sluiten." Een domper van jewelste, ware het niet dat corona achteraf gebleken een echt boerenjaar aan de hengelsport heeft bezorgd en zo ook bij Hengelsport Waasland. Afhankelijk van de maatregelen ging het van thuisleveringen, over pakketpost tot afhalen na afspraak in de winkel. "Waar we vroeger in het vorige pand enkel ruimte hadden voor karper, is Hengelsport Waasland nu ook een plek voor menig wit- en roofvisser, ook levend aas, enz. Dankzij het succes van corona op de hengelsport konden we zelfs nog meer nieuwe merken toevoegen, zo denk ik instant aan de topcombo Dynamite Baits & Rapala." We zouden zeggen: ga het zelf eens ontdekken in de Heistraat 223. Big chief Glenn zal jullie van harte welkom heten en de nodige uitleg verschaffen!

 

Vissersfamilie

Maar goed, we hebben met Gilbert afgesproken om te vissen, zijn (en mijn) manier om tot rust te komen in ons drukke bestaan. Het viel ons al langer op dat Gilbert uit een echte vissersfamilie stamt, met meerdere broers in het wereldje ,en vroegen hem dan ook hoe dat kwam: "Wij hebben eigenlijk altijd gevist, ik zelf vooral met de vaste stok vroeger. Wist je dat ik mijn eerste karperke zo ooit bij jullie in het Brugse ving? De volle twee kilo, haha!" Door andere dingen des levens viste Gilbert langere tijd minder. Work got in the way, onder andere, en bij zijn broer Dirk bvb. was dat motorcross op hoog niveau. "Toen Dirk stopte met de cross heeft hij zich met dezelfde gedrevenheid en een vleugje competitiedrang zelfs op het karpervissen gestort. Bij mij is dat pas de laatste jaren gekomen, dat karpervissen, en zeker niet zo fanatiek als bij Dirk. Ik informeerde me te goei, durfde dingen vragen en leerde op mijn eigen manier en op ideale starterswateren zoals de Gespoelde Put." 

Zen

"Maar het was wel Dirk de er bij mij de grove kantjes afschaafde. Dirk is zelf beheerder van het befaamde Nutsyndicaat en na verloop van tijd had ik ook een ticket op zak. Mijn eerste jaar daar was dan weer wel héél fanatiek. In de week als een malle werken en ieder weekend naar de Nutput. Op één jaar tijd had ik quasi heel het bestand, met moeilijke en bekende vissen als Kikker, Witstaart, De Grijzen en de topvis De Grote Spiegel die jij tot Machine Head herdoopte tot tweemaal toe! Het toffe aan de Nutput was dat ik door observeren heel veel kon leren van bepaalde situaties, en die zaken nu ook nog in mijn voordeel kan gebruiken op andere waters."

"Weet je, ik praat eigenlijk niet graag over grote vissen als die van Nut, want dat geeft vaak een vertekend beeld. Ik vis wekelijks nog op putjes waar je met moeite vissen van tien kilo vinden kan. Gewoon om me te amuseren, tot rust te komen, een vorm van zen zijn. En ook om onder onze vele klanten te komen. Gewichten spelen geen grote rol, ik geniet van elke vis en dat zouden meer mensen moeten doen!"

Te gast

Zoals reeds eerder gezegd hebben wij Gilbert te gast op het MC-syndicaat - een plek waar schoonheid ook boven gewicht primeert - en dat is iets wat Gilbert tegenwoordig ook graag doet. Zo ging ie recent nog met topkerels als Marco van Korda en Benny van Carp 'R Us op pad. Of naar Tsjechië met Sonik Sports.  "Als het even kan, dan gaat het sociale aspect van het karpervissen boven alles. Man, via de winkel en social media heb ik al zo veel fijne mensen leren kennen en het geluk gehad om er mee aan de waterkant te mogen vertoeven en ook weer dingen van op te steken. Kennis geven en delen, super gewoon!"

Terwijl Gilbert dit allemaal vertelt, moeten we eigen nog een schub op de gevoelige plaat zetten die we kort even gezakt hebben. Op een syndicaat dat quasi potdicht staat van het wier, wist Gilbert instant een schub - geen monster maar wel een mooie vis! - te vangen die er al een jaartje of drie niet meer uit geweest was. Top gewoon! En de Vitella, Gilberts favoriete aasje, 't vloeide rijkelijk op de mat... 

Tot een volgende, kerel!

G M.C.


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published