Schone rivier, mannen van Cuyten Boilies zetten eerste stap!

Schone rivier, mannen van Cuyten Boilies zetten eerste stap!

Nieuws dat eigenlijk begin vorige maand al moest gepubliceerd worden, maar er door de drukte nog niet van gekomen is. Nochtans berichtgeving over een heel nobele actie, die ons inziens door meer federaties en verenigingen over België en Nederland zou moeten gecoördineerd kunnen worden.

We laten de mannen van Cuyten Boilies even aan het woord: "Deze actie is ontstaan vanuit de ergernis die bij ons heerste door al het zwerfafval dat wij tegenkwamen langs onze mooie rivieroevers. Twee jaar geleden ontstond het idee om hier iets aan te gaan doen met een groep vrienden uit het Cuyten Boilies team. Echter liepen wij er bij deze eerste editie tegen een aantal problemen aan. Grote stukken langs onze rivieren zijn verboden om te komen vanaf de kant en het water. Bij de stukken waar we wel konden komen, hadden we zoveel afval dat we veel mankracht te kort kwamen om dit allemaal te verzamelen. Het was ook lastig om al het verzamelde afval uit het gebied te krijgen. We konden door gesloten hekken, niet overal komen met bijvoorbeeld een auto. Ook toen we het afval wilden wegbrengen was dit een probleem. We moesten hiervoor betalen. Bij de tweede editie was dit al beter geregeld. We kregen naast toegang tot bepaalde gebieden ook een afvalcontainer tot onze beschikking. Op social media hebben we hier aandacht aan besteed en we merkten dat er veel vissers zijn die onze ergernis delen. Ook merken we dat er vissers zijn die wel mee zouden willen helpen.
Ook hebben we inmiddels contact met Staatsbosbeheer en Sportvisserij Nederland. Deze partijen helpen ons, zodat we de volgende keer meer rechten en mogelijkheden hebben. We willen het komend jaar nog veel groter aanpakken! De laatste editie hadden we ruim 10 kuub afval op een stukje rivieroever van 2,5 km. En aangezien onze rivier vele kilometers lang is, kunnen we dit niet zomaar met een groepje vrienden opruimen. We hopen door deze actie, andere groepen vissers en verenigingen te stimuleren om ons voorbeeld te volgen. Het is een goed signaal naar de buitenwereld toe dat wij als sportvissers zeer begaan zijn met de natuur. Want dat zijn we!"


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published